Wat een prestatie! Landgenoot Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record!
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 0 reacties

Wat een prestatie! Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record!

Wat een prestatie! Landgenoot Bashir Abdi wint marathon van Rotterdam en verpulvert Europees record!
Foto: © photonews

Bashir Abdi heeft een wereldprestatie neergezet. Onze landgenoot won zondag de hoog aangeschreven marathon van Rotterdam en deed ook waarvoor hij in eerste instantie gekomen was: het Europese record verbreken. De nieuwe toptijd: 2u03'55", 41 seconden beter dan het vorige record.

Abdi ging aanvankelijk mee in een ruime kopgroep en had na 15 kilometer al een halve minuut voorsprong op het schema van het Europese record, dat sinds 2019 in handen was van de Keniaanse Turk Kaan Kigen Özbilen (2u04'16").

Het was precies die chrono die Abdi in Rotterdam wilde verbeteren, maar gaandeweg zag hij zijn bonus op Özbilen slinken. Toen Abdi rond kilometer 28 in een 3e groep verzeilde, zag het er even benard uit.

Maar de bronzen medaille had zijn race uitstekend ingedeeld en schoof op kousenvoeten weer naar de spits van de wedstrijd. Met mondjesmaat nam hij weer meer voorsprong op het vooropgestelde schema en na 36 kilometer vond hij het welletjes en gooide hij met een tempoversnelling ook nog zijn twee resterende concurrenten overboord.

Abdi verslapte niet in de slotkilometers en kwam op de Coolsingel binnen in een fantastische 2u03'35", liefst 41 seconden sneller dan het vorige Europese record van Özbilen. Abdi is pas de tweede Belg die erin slaagt om de marathon van Rotterdam op zijn naam te schrijven. Hij treedt in de voetsporen van Vincent Rousseau, winnaar in 1994 in een tijd van 2u07'51".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws