Usain Bolt officieel gouden medaille kwijt en dat is hieraan te wijten
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Usain Bolt verliest gouden medaille door dopinggebruik van landgenoot Carter

Usain Bolt officieel gouden medaille kwijt en dat is hieraan te wijten

Eén van de legendes van de atletiek moet het met een gouden medaille minder stellen. Usain Bolt pakte met Jamaica goud op de 4x100 op de Spelen van 2008. Zijn landgenoot Carter werd hierna op dopinggebruik betrapt. Daardoor moet de Jamaicaanse ploeg de medaille nu inleveren.

Bij het hertesten van stalen van Peking 2008 doken er bij Nesta Carter sporen op van methylhexaneamine, een verboden stimulerend middel. Het IOC legde Carter vervolgens sancties op. De Jamaicaan ging in breroep, maar het TAS heeft dat beroep verworven.

Die beslissing zorgt nu voor een herverdeling van de medailles. Trinidad & Tobago krijgt het goud, het zilver is voor Japan en het brons voor Brazilië. Usain Bolt is zo één van zijn negen olympische titels kwijt.

OOK DRIE WERELDTITELS MET CARTER

Jamaica behaalde overigens wel meer internationaal succes dankzij de sprints van Carter. Zo maakte hij deel uit van het estafetteteam dat in 2012 in Londen goud pakte. Met die stalen zou niets mis zijn. Ook de wereldtitels op de 4x100 in 2011, 2013 en 2015 was mede te danken aan Carter.

Meer nieuws

Meer nieuws