Keniaanse topatleet effectief betrapt op doping: "Controleurs probeerden mij af te persen"

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties
Keniaanse topatleet effectief betrapt op doping: "Controleurs probeerden mij af te persen"
Foto: © photonews

De positieve dopingtest van een absolute atletiekklepper, daar pakte de Keniaanse krant 'The Standard' mee uit. Een naam werd er niet genoemd, maar in de Britse media circuleerde toch die van Asbel Kiprop, specialist van de 1.500 meter. En intussen heeft die zijn positieve dopingtest toegegeven.

UPDATE: "Ik ben met verstomming geslagen. Ik begrijp niet hoe mijn onschuldige staal een positieve test heeft kunnen opleveren en net nu de controleurs mij probeerden af te persen", klinkt het in een reactie. 

"Ze zeggen mij dat epo enkel kan toegediend worden via injecties. De laatste keer dat ik een spuit kreeg was vier jaar geleden, ik kreeg toen een inenting tegen de gele koorts", laat de stomverbaasde Keniaanse topper optekenen. 

Op de barricaden

De 28-jarige Kiprop, drievoudig wereldkampioen op de genoemde afstand ontkende eerst met klem: "Ik heb het ook gelezen, maar als atleet stond ik in mijn thuisland Kenia op de barricaden voor de strijd tegen doping. Een gevecht waar ik voor de volle 100% in geloof en dat ik blijf steunen", klonk het overtuigd. 

"Wat ik heb opgebouwd sinds mijn allereerste internationale atletiekwedstrijd in 2007 zou ik nooit zomaar te grabbel gooien", luidde het in The Guardian. "Ik hoop van harte dat ik zal kunnen bewijzen dat ik steevast zuiver mijn sport beoefen."

Volgens Daily Mail, dat als eerste met het dopingnieuwtje op de proppen kwam, zou Kiprop - in 2008 goed voor olympisch goud op de 1.500 meter - positief hebben getest bij een controle buiten competitie. 

Meer nieuws

Meer nieuws