IOC durft dit keer wél: Rusland niet welkom op komende Winterspelen
Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 0 reacties

Enkel dopingvrije atleten onder neutrale vlag zijn welkom

IOC durft dit keer wél: Rusland niet welkom op komende Winterspelen

Op de Spelen van 2016 was het niet het geval, maar voor de Winterspelen van 2018 zal het wel zo zijn: Rusland is niet welkom. Het IOC heeft beslist dat atleten die kunnen aantonen dat ze dopingvrij zijn wel mogen aantreden onder neutrale vlag.

Het Internationaal Olympisch Comité stond een beetje met de rug tegen de muur, het moest wel ingrijpen op basis van de honderden pagina's bewijsmateriaal tegen Rusland. De verantwoordelijkheid kon niet langer zomaar doorgeschoven worden naar de afzonderlijke sportfederaties. Iets wat het IOC wel nog deed ten tijde van de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio. De grootschaligheid van de Russische dopingcultuur is zo immens gebleken dat men nu niet anders kan dan tot boude actie overgaan.

Voorbeeld van IAAF

IOC-voorzitter Thomas Bach had het gisteren tegenover de verzamelde pers over een "nooit geziene aanslag op de integriteit van de Olympische Spelen". Dan kan een gewichtige straf natuurlijk niet uitblijven. De Duitse topman, tevens advocaat, wil echter wel de rechten vrijwaren van de Russische atleten die het wél eerlijk en zuiver spelen. Het IOC volgt dan ook het voorbeeld van atletiekbond IAAF, die schorste de Russische atletiekbond nog voor Rio en verwelkomde enkel individuele atleten die konden aantonen dat ze clean sport(t)en.

Dergelijke modus operandi zal straks dus ook gehanteerd worden voor de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het mondiale sportfestijn vindt plaats van 9 tot 25 februari 2018. Geen Rusland als natie dus op de Spelen, wel zogenaamde 'Olympic Athletes from Russia' (OAR). Zoek dus straks ook niet naar Russische vlaggen en het volkslied van het land van Vladimir Poetin.

Meer nieuws

Meer nieuws