4x100 van Peking vanavond eindelijk gehuldigd op Memorial: "Ingezien wat ons is afgenomen"

4x100 van Peking vanavond eindelijk gehuldigd op Memorial: "Ingezien wat ons is afgenomen"
Foto: © photonews

Vanavond is het eindelijk zover: de 4x100 meterploeg krijgen hun gouden medaille voor de Olympische Spelen van acht jaar geleden. Door een dopinggeval bij de Russische ploeg van toen wordt er nu een groot onrecht rechtgezet. "Maar dat moment hebben ze ons afgenomen."

Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Hanna Mariën en Olivia Borléé krijgen hun gouden plak vanavond uit handen van ex-IOC-baas Jacques Rogge. Koning Filip en koningin Mathilde zullen daarbij toekijken, met het volkslied op de achtergrond. Of is het allemaal een pleister op een houten been?

"Moeten we dat zilver afgeven? Echt? Ik heb dat acht jaar lang bewaard. Wij hebben toch niks misdaan? Ik vind dat we recht hebben op de twee medailles", aldus Gevaert in HLN. "Wat gaan zij ermee doen? In de vuilbak gooien?"

Ik moet toegeven dat ik een zekere ergernis voel omdat niet Kim maar die Russin als eerste over de meet komt

"Elke keer ik de beelden van die wedstrijd zie, raakt het me weer", zegt Mariën erover. "En ik moet toegeven dat ik een zekere ergernis voel omdat niet Kim maar die Russin als eerste over de meet komt. En als ik Nafi Thiam op het podium in Rio zag staan terwijl de nationale hymne speelde, deed me dat ook inzien wat ons is afgenomen. Tegelijk wil ik er niet te lang bij stilstaan, want dat moment krijgen we toch nooit meer terug."

Ouedraogo heeft wel haar bedenkingen. "Ik vraag me af of die huldiging op de Memorial niet te groots zal zijn. Dat we net als in Peking op dat podium wat verloren gaan staan."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws